Durva trükkök: így dolgoznak a filmkalózok

Pénzcentrum2009. október 12. 16:02

Bűnösnek vallotta magát a bíróságon az az amerikai férfi, aki a hatóságok szerint a vetítések alatt több mozifilmet is rögzített illegálisan. A férfit télikabátja buktatta le, amit egy júliusi előadásra cipelt magával -írja a hamisitasellen.hu.

A napokban kezdődött tárgyalás során többrendbeli szerzői jogi jogsértés vádjában bűnösnek vallotta magát a Missouri állambeli Kansas City bírósága előtt Robert L. Henderson. A férfi tavaly nyáron bukott le, miután télikabáttal a kezében ült be "A sötét lovag" című Batman film Lee's Summit városi vetítésére.

A Henderson elleni nyomozás az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) munkatársainak kezdeményezésére, a Hancock című film kalózkópiája kapcsán indult. Mivel a Hancock moziba szánt kópiáit egyedi azonosító jelzésekkel látták el, az MPAA szakemberei a felvétel elemzése során azonosítani tudták a rögzítés helyszínét. Az érintett moziba küldött megfigyelők számára pedig gyanús lett a júliusi filmpremierre télikabáttal érkező férfi. Miután észlelték, hogy a teremben helyet foglaló Henderson kamerát állít fel, rendőrt hívtak, akik őrizetbe vették a férfit.

Henderson letartóztatása után a lakásában tartott házkutatás során összesen több mint 1200 kalóz DVD lemezt találtak a hatóságok.

Bár ítélet az ügyben még nem született, Henderson tettéért akár öt év börtönre és a hamisításhoz használt vagyontárgyainak lefoglalására számíthat.

Címkék: