10 ezer üveg hamis vodkát foglaltak le

Pénzcentrum2009. október 8. 12:32

Mintegy 10 ezer üveg hamis vodkát, valamint további 100 ezer liter hamisítvány előállításához szükséges alkoholt foglaltak le brit hatóságok a közép-angliai Leicestershire-ben - írja a hamisitasellen.hu.

Egy leicestershire-i farmon végrehajtott ellenőrzési akció során mintegy 10 ezer üveg hamis vodkát foglaltak le a brit adó- és vámhivatal, az HM Revenue & Customs Office (HMRC) munkatársai a múlt hét folyamán. A szervezet 70 ellenőrének részvételével lebonyolított razzia során további 35 ezer liter tiszta alkohol is előkerült, amely a szakértők szerint legkevesebb 100 ezer liter hamisítvány előállítására lenne elegendő.

A HMRC közleménye szerint a közép-angliai farmon berendezett üzemben hamis Glen márkajelzésű vodkát állítottak elő a hamisítók. A hatóságok szerint a hamisítványok rendkívül magas minőségű termékeknek tűnnek, a címkék, zárjegyek és a palackok nyomtatása professzionálisnak hat. Az előzetes vizsgálatok azonban a megengedettnél magasabb metanol szintet mutattak ki az alkoholban, ezért a hamis vodka fogyasztása egészségkárosító hatású lehet.

Az akcióban a gyártáshoz szükséges eszközöket, így a palackozó, címkéző berendezéseket is lefoglalták. Az ügyben ez idáig hat személyt vettek őrizetbe. A HMRC munkatársai szerint a lebuktatott hamisító üzemnek a hamisítványok előállításában és terjesztésében meghatározó szerepe lehetett a szigetországban.

Címkék: