A válság a globális felmelegedésnek is beintett

Pénzcentrum2009. október 7. 13:02

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslései szerint idén mintegy 3 százalékkal csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása, amely negyven éve a legnagyobb csökkenés lenne.

A globális gazdasági válságnak egy előnye mindenképp van: a széndioxid-kibocsátás ugyanis jelentősen csökkenhet idén, becslések szerint akár 3 százalékkal is.

Legutoljára 1981-ben mértek csökkenést a CO2-kibocsátásban, akkor a második olajválság tette meg "jótékony" hatását. Azóta évente mintegy 3 százalékkal emelkedik az üvegházhatású gázok kibocsátása. 2008-ban már némileg lassult a kibocsátás üteme, köszönhetően a földgáz árának rekord emelkedése miatt.

Az idei évre becsült csökkenés háromnegyedéért a válság a felelős - az IEA szerint - jóval kevesebb ugyanis a termelés, és így a szállítás is.

A legnagyobb csökkenést a fejlett országokban lehet majd mérni: az OECD és az EU-tagállamokban átlagosan 4-5 százalékkal kalkulálnak a szakértők. Ez érvényes Oroszországra is, azonban Kína, India illetve a fejlődő országok esetén mindössze stagnálásra számítanak. Emiatt Kína emissziós szerepe még jelentősebbé válik, hiszen az USA után ő a második legnagyobb CO2-kibocsátó.

Címkék:
olajválság,