Hol a legrosszabb nyugdíjasnak lenni? Razzia a csicskatartók ellen

Magyar Hírlap2009. október 1. 08:32

Több bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felvetődött azokban az esetekben, amikor a modernkori rabszolgatartással (hétköznapi nevén a csicskáztatással) találkoztak a hatóságok - írja a Magyar Hírlap. A múlt héten Szarvas környékén tartott razzia tapasztalatait összegezte a helyi polgármester és a rendőrkapitány.

A polgármester szerint az önkormányzatnak nincs érdemi hatásköre a csicskáztatással szemben, de a lakossági bejelentéseket folyamatosan továbbítják a hatóságok felé. Az elmúlt időszakban több olyan bejelentés is érkezett az önkormányzathoz, hogy egyes családok úgy dolgoztatnak jellemzően szociálisan és mentálisan is leépült, rendszerint nyugdíjas embereket, hogy közben a legelemibb életfeltételeket sem biztosítják nekik.

A rendőrkapitány a múlt heti razziát értékelve elmondta, több vizsgálatot indítottak személyi szabadság megsértése, bankkártyával való visszaélés és okmányoktól való megfosztás miatt. Évente még így is csak a töredékét tudják feltárni az ilyen eseteknek, az ingatlanokat (tanyákat) is adják-veszik, a csicskákat pedig cserélgetik.

A fogvatartott, megfélemlített és munkára kényszerített emberek számát 120-150-re becsülik a környéken. Helyi szóbeszédek szerint a csicskák halálát nem szokták jelenteni a hatóságoknak, hanem a bankkártyájukkal továbbra is felveszik az ellátásukat. Ha egy fogvatartott súlyosan megbetegszik, egyszerűen csak kiteszik egy buszmegállóba és sorsára hagyják.

Címkék: