Túl drágák a gyógyszerek - vizsgálódna az EU

Pénzcentrum2009. szeptember 30. 11:02

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikai biztosa arra hívta fel a gyógyszeriparban tevékenykedők figyelmét, hogy hamarosan újabb trösztellenes vizsgálatokra számíthatnak a következő hónapokban.

Mint ismeretes, idén az Európai Bizottság vizsgálatot indított a gyógyszerágazatban, megállapítva, hogy generikus gyógyszerek késve jutnak a piacra, és csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma. Ennek egyik oka a vállalatok magatartása, de a szabályozórendszer hiányosságai is szerepet játszhatnak a problémákban.

Persze a gyógyszergyártók cáfolják, hogy ők hátráltatnák a generikus gyógyszerek piaci elterjedését, ezért az EU most azt tervezi, hogy külön vizsgálatot indít az originális és generikus gyógyszerek gyártói közötti szerződések ellenőrzésére.

A szabadalmi idő lejárta után az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményeket már más gyártók is előállíthatják és forgalmazhatják, melyek átlagosan 40 százalékkal olcsóbbak a korábban szabadalommal védett originális gyógyszereknél.

Egy 2008-as, Európai szintű felmérés szerint azonban az originális (új fejlesztésű) gyógyszerekre vonatkozó szabadalmi idő lejárta után a fogyasztóknak még átlagosan 7 hónapot kell várniuk arra, hogy a generikus gyógyszerek hozzáférhetővé váljanak a piacon. Ha a szabadalmi idő lejártát követően a generikus változatok azonnal hozzáférhetővé válnának, a fogyasztók gyógyszerköltségei további 20%-kal csökkennének.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tavaly egyébként közel 2,3 milliárd euró bírságot szabott ki az EU kartell ügyekben, idén pedig már az 1,2 milliárdot is túllépte a kivetett összeg. A versenykorlátozó megállapodások miatt a fogyasztók átlagosan 10 százalékkal magasabb árat fizetnek az adott termékért.

Címkék: