Zuhannak az árak, olcsóbb az élet Szlovákiában

Pénzcentrum2009. szeptember 25. 10:32

Az elmúlt hónapokban hatalmasat zuhantak az árak Szlovákiában, holott az euró bevezetése miatt épp az ellenkezőjétől tartottak a szomszédos országban -írja a bumm.sk hírportál.

A gazdasági válság, valamint a vele együtt járó magas munkanélküliség átírta a forgatókönyvet, és az olcsóbb élelmiszerek mellett már a lakás, az albérlet, az autó, az elektronika, az építőanyag, különböző szolgáltatások, sőt, még a hitel is kevesebbe kerül.

Az euró kedvező árfolyamának köszönhetően a határ menti régiókban lakók az év első felében megrohamozták a magyarországi bevásárlóközpontokat. Ma azonban már nem mindenért éri meg a túloldalra jönni. Szlovákia üzletei ugyanis a pangó forgalom miatt kénytelenek voltak árpolitikát változtatni, melynek köszönhetően nagymértékben, átlagban 10-20 százalékkal lenyomták a fogyasztói árakat, ráadásul ma már az euró-forint árfolyam sem ösztönöz a vásárlási turizmusra.

Az élelmiszer üzletláncok képviselői szerint legnagyobb mértékben a tej és bizonyos tejtermékek, a friss gyümölcs és a zöldség, az olaj, valamint a tisztítószerek, a mosogató-, illetve mosószerek ára zuhant. Egyes tejtermékek akár 50 százalékkal is kevesebbe kerülnek, mint az év elején. Kedvezőbb áron lehet hozzájutni a lábbelihez és a ruházathoz, csakúgy, mint a sportszerekhez vagy a számítógéphez. Az éttermekben 10-15 százalékos, a különböző tanfolyamok esetében 15-20, a taxis vállalatoknál 5, a mobil szolgáltatásoknál 5-10 százalékos csökkenés következett be.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt hónapokban több ezer-tízezer euróval csökkent az ingatlanok ára, országosan 13,4 százalékos mélyrepülésről beszélhetünk.

Címkék: