Módosulnak az öröklési szabályok

Pénzcentrum2009. szeptember 25. 09:17

Az új polgári törvénykönyv átalakítja a családon belüli öröklési szabályokat, főként a gyerekek pozícióit erősítve, szemben a túlélő házastárséval - írja a Népszabadság.

Az eddig érvényben lévő szabályok szerint a túlélő házastárs, ha nincs végrendelet, minden közös tulajdonra haszonélvezeti jogot kap, ami azt jelenti, hogy a gyerekek nem rendelkezhetnek szabadon örökségükről. Mindez kiterjed a volt közös lakásra, nyaralóra, gépkocsira, a takarékbetétre, az értékpapírokra, a közös vállalkozásra is.

Jövőre azonban az özvegy haszonélvezete kizárólag a lakásra terjed ki, minden mással egyenlő arányban osztozik a törvényes örökösökkel.

Az új szabályozás főleg azokat a gyermekeket hozza kedvezőbb helyzetbe, akiknek a szülei elváltak, majd valamelyikük új házasságot kötött.

Élettársak esetében is módosulnak a szabályok: tíz év együttélés után törvényes öröklési státust szereznek, szemben a jelenlegi szabállyal, ahol ha valamelyik félnek gyermeke volt, mindent ő örökölt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új öröklési szabályok lépnek érvénybe a szülők javára is a házastárs ellenére: ha nem született gyermek, osztoznia kell a házastársnak az elhunyt szüleivel is.

Címkék: