Elképesztő fotók: így repülünk évek múlva

Pénzcentrum2009. szeptember 21. 16:58

A légitársaságok és a repülőgépgyártó cégek mindent megtesznek a légi közlekedés rendkívül magas -és egyre növekvő- költségeinek csökkentéséért. A árcsökkentés egyik módja, hogy a jelenleginél jóval több utast szállítanak a gépeken.

Ha valaki nem szereti a tömegközlekedést, a metrókocsik vagy a buszok kialakítását, az könnyen lehet, hogy nem fogja kedvelni a jövő repülőgépeit sem. A Design Q nevű brit cég ugyanis olyan repülőgép-utastereket alkotott, melyekkel a jelenleginél sokkal több utas szállítható.

 


A fenti speciális ülésekhez hasonlóak már jelenleg is használatosak a katonai személyszállító repülőkön, de könnyen lehet, hogy hamarosan a polgári légiközlekedésben is találkozhatunk majd velük. Azt a dizájnerek is elismerik, hogy nem a legszerencsésebb egymással szembe ültetni az utasokat, azonban úgy gondolják, hogy az olcsóbb jegyárakkal ez a "kényelmetlenség" is elviselhetőbb lesz.

Ezzel a megoldással 50 százalékkal növelhető az utasok száma, és 30 százalékkal csökkenthető az egy főre eső költség. A legnagyobb hátránya, hogy 2 órás utazás után már meglehetősen kényelmetlenek az ülések.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az álló utazásra kifejlesztett "álló ülések" segítségével pedig még több helyet lehetne megtakarítani. Amint a képen is látszik, ezeknél a megoldásoknál is a legfontosabb a biztonság, hogy az utas a biztonsági övekkel megfelelően legyen rögzítve, így elkerülhető a sérülés egy esetleges rázkódás esetén.

Néhány hónapja a Ryanair fapados légitársaság helyezte kilátásba, hogy a jövőben hasonló megoldásokkal csökkentheti tovább a légi utazás költségeit, de úgy tudni, más társaságok is gondolkoznak ilyen fejlesztéseken -elsősorban a rövidebb utakon.

Címkék: