Sokkoló: antibiotikum a magyar mézben!

Pénzcentrum2009. szeptember 10. 09:47

Riasztó képet mutat a német Applica laboratórium legfrissebb vizsgálata: több magyar mézben is antibiotikumokat mutattak ki -írja a Magyar Nemzet.

A napilap megbízásából a brémai laboratóriumban elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy az Alba-Méz Kft. és a Klenáncz Méhészet által forgalmazott akácmézekben találhatóak mérgező antibiotikumok. Előbbieket a Spar-boltokban, utóbbiakat a CBA üzleteiben (a lánc saját márkás termékeként) vásárolták.

Szakértők szerint ezek a gyógyszermaradványok nem lehetnek a mézekben, az ezeket tartalmazó mézek veszélyes élelmiszernek tekinthetők. A mézekben kétféle antibiotikumot talált a laboratórium: mindkettőt sertéseknek és marháknak írják fel az állatorvosok. Méheknek csak a méztermelési időn kívül, kizárólag megbetegedés esetén szabad adni, ennek ellenére előfordul, hogy a méhészek a mézelő méheket is kezelik vele, megelőzési célból.

Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke szerint az ilyen termékeket azonnal ki kell vonni a forgalomból.

Címkék: