Családbarát pénzügyi válság

Pénzcentrum2009. augusztus 17. 13:02

A válság kifogyhatatlan témát szolgáltat a kutatók, szociológusok számára, akik gyakran egymásnak ellentmondó állításokkal rukkolnak elő. A legfrissebb kutatások szerint a recesszió pozitívan hat a családi életre, mivel a közös otthoni étkezések összehozzák a családtagokat, de hallottuk már ennek ellenkezőjét is.

Az Oxfordi Egyetem szociológusai által készített felmérés szerint a válság következtében egyre kevesebben esznek otthonuktól távol, ami kedvez a közös nagy családi vacsoráknak.

A megkérdezett szülők negyede fontosnak tartja a közös étkezést, már csak a szűkös anyagi lehetőségek miatt is. 48 százalékuk ritkábban eszik étteremben, és minden hatodik úgy érzi, hogy a válság miatt több időt tölt együtt családjával.

A kutatás szerint a brit felnőtt lakosság 67 százaléka hetente legalább háromszor eszik együtt családjával, közel felük pedig minden nap így tesz.

A kutatást vezető professzor szerint az eredmények azt igazolják, hogy a közös étkezés továbbra sem veszít családösszetartó jelentőségéből. Persze nem mindegy az sem, hogy hol és milyen körülmények között költik el közös vacsorájukat a családtagok: ötből hárman asztalnál esznek, 40 százalék még a televíziót is kikapcsolja evés közben, 36 százalék viszont tv előtt ülve fogyasztja el a vacsorát.

Címkék: