Döntött a bíróság: nem adhat el több Wordöt a Microsoft!

Pénzcentrum2009. augusztus 12. 12:31

Egy texasi bíróság megdöbbentő ítéletet hozott: a Microsoft szabadalmi jog megsértése miatt nem adhat el többet az egyik legismertebb irodai termékéből, a Wordből.

A texasi Leonard Davis bíró határozatában megtiltotta a Microsoftnak, hogy az Egyesült Államokban eladjon, vagy oda importáljon egyetlen Microsoft Wordöt is, amely kezeli az XML, a DOCX vagy a DOCM fájlkiterjesztéseket, mivel azok xml-programnyelvet használnak, ami a torontoi i4i cég tulajdonát képezi.

Az xml (Extensible Markup Language) képes arra, hogy ne csak a szöveget tárolja, hanem univerzális, könnyen feldolgozható formában raktározzon el szövegformázási adatokat is - ezáltal megkönnyítve a számtalan szövegkezelő program dolgát. A Microsoft Word xml-író és -olvasó képessége bele van integrálva a szövegszerkesztőbe.

Az i4i az 1998-as szabadalmát sértő szoftver ellen 2007-ben indított pert. A 60 napon belül életbe lépő határozat kimondja, hogy tilos a Microsoftnak a továbbiakban a szabadalmazott technológiát árusítania, azt teszt, bemutató, vagy marketingcélokra felhasználnia, valamint támogatást nyújtania hozzá a jövőbeni termékeiben. Ezek felül Davis bíró 290 millió dolláros kártérítést fizettetett a Microsofttal. A redmondi óriás szóvivője, Kevin Kutz mélységes csalódottságát tolmácsolta, egyúttal közölte, a Microsoft mindent megtesz a határozat felülbírálatáért.

Címkék: