Rengeteg a hamis mobiltelefon

Pénzcentrum2009. augusztus 5. 14:02

Az Apple kínai beszállító partnerének, a Foxconn alkalmazottjának öngyilkossága egy rábízott iPhone prototípus eltűnését követően ismét ráirányította a figyelmet a Kínában folyó hamisítási iparra - írja a hamisitasellen.hu.

Rengeteg cikk jelent meg, amely a telekommunikációs iparág veszteségeit elemzi, hiszen az Apple mellett a Nokia és a Motorola termékeit is széles körben hamisítják az ázsiai országban.

A mobiltelefon-hamisításnak különböző módszerei vannak Kínában. Gyakran hamisítják a már piacon megvásárolható mobiltelefonokat, de egyre gyakrabban előfordul, hogy még nem árusított mobiltelefonok designját ellopva az eredetihez kísértetiesen hasonló termékkel jelennek meg a hamisítók.

"Sajnos a legtöbb esetben a szellemi tulajdont közvetlenül a gyárból lopják el. A tolvaj általában egy alkalmazott vagy egy szállító, akinek hozzáférése van a készülékhez" - nyilatkozta a Reutersnek Nicholas Blank, a Kroll nevű biztonsági cég igazgatója.

A kínai hamisítók egyik fő piaca az Egyesült Államok. Becslések szerint az USA-ba érkező hamisítványok 81 százalékát Kínában gyártják. 2008-ban a becslések szerint a Kínából érkező hamis termékek értéke 221,7 millió dollár volt, amely 40 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest.

Címkék: