Indiai ételre fáj a skótok foga - az EU-hoz fordulnak

Pénzcentrum2009. augusztus 3. 16:02

A kockás szoknyát, a skót dudát, a Scotch whiskeyt, vagy a haggist senki nem vitatja el a skótoktól, azon azonban már valószínűleg többen elvitatkoznának, hogy a tikka masala csirke kinek a nemzeti eledele.

Egy glasgow-i szakács azt állítja, ő találta fel az eddig indaiként ismert ételt, így most az Európai Unióhoz fordult, hogy védett földrajzi eredetű státuszt kapjon, úgy mint a görög feta sajt, vagy a pármai sonka.

A glasgow-i Shish Mahal étterem tulajdonosa, az Ali család a hetvenes években találta ki ezt a csirkés, curry-s ételt, és nagyon hamar közkedveltté vált a brit éttermekben.

Ahmed Aslam Ali (64), az étterem alapítója elmondta, hogy eredetileg nem szerepelt szósz az ételben, de egy vendégük kérte, hogy ne legyen olyan száraz, így ezek után már joghurttal, és különféle fűszerekkel kiegészítve készítették az ételt, így született a tikka masala.

Bár az étel eredetét nehéz megállapítani, Ali azt állítja, hogy kifejezetten a nyugati ízléshez igazított, kevésbé csípős indiai ételről van szó. Egy helyi jogász már meg is tette az első lépéseket, ami ahhoz szükséges, hogy skót ételként ismerje el az EU.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egész procedúra, amíg glasgow-i étellé minősítik a csirke tikka masalát akár 1-2 évet is igénybe vehet. Ali azt állítja, azért szeretné, ha sikerrel járna ügye, mert ezzel szeretné háláját kifejezni Glasgow-nak, második otthonának.

Címkék: