A szoli is van olyan rákkeltő, mint a dohányzás!

Pénzcentrum2009. július 29. 15:32

Egy felmérés szerint a szoláriumok legalább akkora veszélyt jelentenek rákos elváltozás szempontjából, mint a dohányzás. Az Egyesült Királyságban máris a szigorításért lobbiznak az egészségügyi szervezetek.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet nemrég módosította állásfoglalását a szoláriumokkal kapcsolatban. Míg korábban "valószínűleg rákkeltő az emberek számára" kategóriába sorolta a mesterségesen barnító napágyakat, addig a legfrissebb kutatások már ennél is borzasztóbb eredményeket hoztak.

A mostani kutatások szerint a rákos bőrelváltozás esélye 75 százalékkal nő, ha valaki 30 éves kora előtt kezdi el használni az UV-sugarakat kibocsátó gépeket. Márpedig a legtöbb országban épp a fiatal korosztály, közülük is a nők azok, akik előszeretettel járnak szoláriumba. Éppen ezért a rákkutatók a legmagasabb, "az emberek számára rákkeltő" besorolásba helyezték a szoláriumokat.

Az intézet véleménye szerint a szoláriumok épp úgy a karcinogének sorába tartoznak, mint a dohányfüst, a benzin, a formaldehid vagy épp az azbeszt. Az egészségvédelmi mozgalmak üdvözölték a kutatás eredményét és a kormány közbelépését sürgették. Céljuk, hogy a 18 év alattiak ne használják a szoláriumokat, zárják be azokat a helyeket, melyeket nem ellenőriznek rendszeresen és tegyenek ki információs táblákat a szolárium-használat veszélyeiről. Mint mondták, a szoláriumnak nincs egészségügyi szempontból semmi előnye sem, viszont növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Címkék: