Öt dolog, amit a digitális fényképezőgépednek tudnia kell!

Pénzcentrum2009. július 22. 12:32

Jön a nyaralás, jó lenne megörökíteni az élményeket egy digitális fényképezőgéppel. Igen ám, de egy átlag napon az is legalább öt hirdetésbe fut bele, aki nem is akar gépet venni. A szaküzletekben pedig olyan bőséges a választék, hogy azt sem tudja az ember, hová nyúljon. Adunk néhány ötletet, mik a legfontosabb szempontok vásárlásnál.

Hogy valaki kis kompakt, vagy nagy - esetleg cserélhető objektíves - gépet választ, az ízlés és pénztárca dolga. A megapixelek száma, a minőségi objektív és a gyors feldolgozóképesség olyan tulajdonságok, amelyekre szót sem érdemes pazarolni, annyira triviálisak. Van azonban néhány dolog, ami jó ha van a gépedben, ezt gyűjtötte csokorba a Digital Trends.

Képstabilizáló technológia

A digitális fényképezőgépeket - még a legbonyolultabbakat is - rendkívül egyszerű használni automata üzemmódban. Ennek ellenére mégis sok kezdővel előfordul, hogy a kezük remegése, a túlzott zoom, az alacsony zársebesség, vagy a tárgy gyors mozgása (vagy ezek kombinációi miatt) elkenődik a kép.


Ennek kiküszöbölésére hozták létre a képstabilizáló rendszereket, melyek vagy hardveresek (tehát be vannak építve a lencsébe) vagy szoftveresek (amelyek azonban nem olyan hatékonyak, mint az előbbiek). Esti képek készítéséhez elég lehet persze egy állvány is.

Arcfelismerés

A kompakt gépek nagy hátránya, hogy nem lehet kézzel állítani a fókuszt, így sokszor nem a pózoló alany lesz éles a képen, hanem a mögötte látható vár, hajó vagy támadni készülő oroszlán. Az arcfelismerő rendszerek az arc jellegzetességei alapján (szem, orr, fül) fedezik fel, mire kell fókuszálni és ehhez állítják a fókuszt illetve a vakut. Amennyiben lehetőség van rá, igyekszik úgy fókuszálni, hogy a háttér is éles legyen. A még profibb gépek egyszerre akár 8-10 arcot is felismernek és ezek között is képesek megtalálni az optimális beállításokat.

Jó zoom, vagy cserélhető objektív

Nagyjából ez az a pont, ahol az olcsó gépek elválnak a drágábbaktól - cserélhető-e az objektívük vagy sem? A nagy gépek tulajdonosainak fitymáló megjegyzései ellenére egy jó zoommal rendelkező géppel is lehet amatőr szinten nagyon jó képeket csinálni, ráadásul így sokkal kisebb táskát kell magunkkal cipelnünk.


A legalapszintűbb kamerák is rendelkeznek általában 3-szoros optikai zoommal, de érdemes olyat keresni, amely legalább 10-szeres nagyítást kínál. (Ezzel már távolról is tudunk elfogadható minőségű portrét csinálni.) Fontos kihangsúlyozni az optikai zoom kifejezést, a digitális ugyanis csak egyszerűen belenagyít az elkészült képbe, épp úgy, ahogy otthon mi a képnézegető programmal tennénk. Vagyis hiába zoomolunk rá egészen a tárgyra, az eredmény szemcsés és pixeles lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HD-videófelvétel

Ha egy kép többet mondd ezer szónál, egy félperces videó a gyerek első lépéseiről többet ér ezer digitális képnél. Aki viszont már próbálta felismerni a barátait, rokonait egy 320*240-es, pixeles videón, tudja majd értékelni a HD-minőségben készült felvételeket. Márpedig amióta a gépek és az egyre nagyobb memóriakártyák ára szabadesésben zuhan, egyáltalán nem elérhetetlen egy gép, ami tud valódi 1080 pixeles HD felvételt készíteni.

És a többi...

Az akkumulátorok hosszú élete nagyon jól jöhet kirándulásoknál, városnézésnél, igaz az élettartamon mi is sokat segíthetünk, ha nem tartjuk feleslegesen bekapcsolva a gépet, illetve a hátoldalon az LCD-kijelzőt. Sok munkát megspórolhatnak a fényképezőgépbe épített képszerkesztő funkciók is, mint például a vörösszem-eltüntető. A "sok képből kiválasztjuk a megfelelőt"-rendszer pedig a legtökéletesebb kép megtalálásában segít rettentő sokat - az újabb gépek ezt már úgy is meg tudják csinálni, hogy közben folyamatosan változó beállításokat alkalmaznak.

Címkék: