Megreformálnák a közétkeztetést

Pénzcentrum2009. július 22. 08:32

Várhatóan az ősszel a kormány elé az a szocialista tervezet, amely az iskolák, a szociális intézmények, az idősotthonok és a kórházak szolgáltatásait hivatott újraszabályozni.

2007-ben az uniós irányelvek alapján született egy keretszabályozás, ennek ellenére úgy tűnik, hogy hazánkban a közösségi étkeztetésben érintett szolgáltatóknak ez nem elég, konkrét szabályokra van szükség.

A konyhákat működtető önkormányzatok által fenntartott intézmények pazarlónak bizonyultak, hiszen miközben rendkívül alacsony a nyersanyagnorma, sokba kerül a főzésre fordított energia, a víz, a közalkalmazotti státusban dolgozó szakácsok, kézilányok, mosogatók munkabére és annak közterhe.

Drágítja a közétkeztetést, ha egy-egy bölcsőde, óvoda vagy napközi önmagára főz, gazdaságosabb nagy tömegben étkeztetni.

Szakpolitikusok szerint nem megoldás az sem, ha a tendereken a legalacsonyabb árajánlatot benyújtót kiáltják ki nyertesnek, hiszen egy tíznapos menü összeállítása komoly szakértelmet kíván, mert figyelni kell az élelmiszer-biztonságra, arra, hogy a különböző korcsoportok számára készítendő ételhez mennyi ásványi és tápanyagot, vitamint, zsírt, fehérjét vagy szénhidrátot kell felhasználni.

Címkék: