Továbbra sem egyszerű a használt elemek begyűjtése

Pénzcentrum2009. július 20. 09:32

Július elsejétől kötelező visszavenni a boltokban a használt elemet: az egyik legveszélyesebb háztartási hulladék begyűjtése azonban nem zökkenőmentes.

Egy magyar család évente átlagosan félkilónyi használt elemet termel, ami országos léptékben már hatalmas mennyiség. Júliustól ugyan él a begyűjtési kötelezettség, ám a gyakorlatban ez még csak a teljes forgalom apró hányadának a sorsát rendezi.

A tavaly elfogadott kormányrendelet értelmében a forgalmazók kötelesek díjmentesen átvenni a használt áramforrásokat. Bármelyik bolt, amelyik elemet árul, át kell hogy vegye tőlünk a visszavitt használt elemet, akkor is, ha nem ott vettük. A fogyasztók részéről viszont a visszavitel önkéntes, vagyis aki nem akarja, nem viszi vissza a veszélyes hulladékot.

A Hulladék Munkaszövetség álláspontja szerint egy ennyire veszélyes anyag begyűjtését és ártalmatlanítását nem lehet az önkéntes visszavitel folyamatára bízni. A zöldek elvárása, hogy a használt elem termékdíjas legyen - ugyanúgy, mint a többször használható, feltölthető akku, amely után jelenleg is termékdíjat kell fizetni. De még jobb ötletnek tartanák, ha az állam kötelező betétdíjat vetne ki az elemekre, amit a fogyasztó csak akkor kap vissza, ha a használt áramforrást visszavitte.

Címkék: