Saláta: még a McDonald's-menü is egészségesebb!

Pénzcentrum2009. június 25. 12:02

Az egészségükre kényes fogyasztók szívesen fogyasztanak előre gyártott salátákat, abban a tudatban, hogy sokkal jobbat tesznek vele a szervezetüknek, mint valami gyorséttermi menüvel. Pedig dehogyis.


Képünk csak illusztráció

Megdöbbentő eredményre jutottak a Which? magazin szakértői az előre elkészített saláták energia- és zsírtartalmával kapcsolatban. A szupermarketekben kapható saláták ugyanis sok esetben több kalóriát tartalmaztak, mint egy McDonald's-menü. Persze nem a termékekben található zöldségek és gyümölcsök felelősek az eredményért, hanem a benne lévá tészták, olajak, sajtok és öntetek.


Cadbury Creme Egg

A legrosszabb vásárnak a Morrison's ráksalátája bizonyult, mely jobban hízlal, mint egy Big Mac egy közepes krumplival. A 300 grammos saláta 855 kalóriát és 66,3 gramm zsírt tartalmaz - ami egy egészséges felnőtt igényeinek több mint 70 százalékát teszi ki. Bár a saláta szó szerepelt a termék nevében, mindössze néhány szelet uborka és egy kevés spenót képviselte a zöldségféléket. Az Asda tésztás cézársalátája csak kicsivel teljesített jobban. A salátában ugyanis csaknem annyi majonéz volt, mint csirke, így 43 gramm zsírt tudott felmutatni, ami hat darab Cadbury's Creme Egg zsírtartalmával volt egyenértékű.

Persze voltak üdítő kivételek is. A Sainsbury's zöldségsalátája alig 300 kalóriát és 14,8 gramm zsírt tartalmazott, a Thai csirkés nudlisaláta pedig 379 kalória mellett mindössze 6 gramm zsírt.

Igyekszünk utánajárni, vajon a magyar áruházakban kapható saláták vajon mennyire váltják be a hozzájuk fűzött egészséges életmódbeli reményeket.

Címkék: