Bankmentések Európában: a GDP 16 százalékát is elviszik!

Pénzcentrum2009. június 24. 13:02

Az Európai Bizottság legfrissebb pénzügyi jelentése szerint a mostani válság közvetlen anyagi vonzata az egyes országokban igen széles skálán mozog: a nemzeti össztermék 2,75-16,5 százalékát emészti fel.

A bankmentésekre, és egyéb válságenyhítő intézkedésekre költött összegek mértékét nagyban befolyásolja, hogy a kormányok mennyire hatékonyan költik el ezeket az összegeket. Mivel a költségvetést ezeken a kiadásokon felül még az idősödő lakosságra fordított összegek, és az egyre lassuló gazdasági növekedés is terheli, a közkiadások fenntarthatósága meglehetősen nagy aggodalomra ad okot.

A jelentés, amely tehát a válság költségvetésre gyakorolt közvetlen hatását vizsgálja, megállapította, hogy 1970 óta, a világban bekövetkezett közel félszáz válság átlagosan a GDP 13 százalékát emésztette fel. Kisebb költséggel járt a bankrendszer helyreállítása ott, ahol a válságkezelő intézkedéseket gyorsan, transzparensen, széles politikai támogatottság mellett hajtották végre.

A számok nagyságát jól érzékelteti, ha tudjuk, hogy hazánkban például az oktatásra fordított kiadások a GDP alig 5,5 százalékát adják.

Címkék: