MNB-árverés: 37,3 millió folyt be az új 200-as próbavereteiből

Pénzcentrum2009. június 17. 15:32

A jegybank jótékony céllal elárverezte az új 200 forintos érme próbavereteit összesen 37,3 millió forintért. Az így befolyt összegből szervezetenként 18,65 millió forintot kap a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány illetve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

A Magyar Nemzeti Bank az új 200 forintos érme kibocsátása alkalmából jótékony célú aukciót tartott, a jegybank történetében először. Az árverésre került 20 db sorszámozott szett a 200 forintos címletű érme egy arany, egy ezüst és egy normál kivitelű próbaveretét tartalmazta. Az árverést Winkler Nóra vezette.

Király Júlia, az MNB alelnöke az árverés előtt elmondta: "A jegybank fontos feladatának tartja, hogy törvényben rögzített alapfeladatain túl, társadalmi felelősségvállalása részeként lehetőségeihez képest segítse a rászorulókat."

Az árverés bevételének kedvezményezettjei az MNB-s dolgozók szavazatai alapján a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány illetve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. A két szervezet fele-fele arányban részesedik az árverés bevételeiből, így szervezetenként 18,65 millió forintot kapnak jótékony célú programjaik támogatásához.

A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány kuratóriumának képviselői megköszönték az MNB dolgozóinak, hogy szavazataikkal alapítványukat támogatták. Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke kiemelte: örül, hogy szervezetét már a 200 forintos érme műszaki paramétereinek kialakításába is bevonta a jegybank.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 200 forgalmi érmét a jegybank június 15-én bocsátotta ki. Az új érme a 200-as bankjeggyel öt hónapig párhuzamosan lesz forgalomban. A 200-as bankjeggyel utoljára november 15-én lehet fizetni, ugyanakkor még 20 évig beváltható lesz az MNB pénztárában.

Forrás: MNB Kommunikáció

Címkék:
király júlia,