Ennyi lett volna a válság?

Pénzcentrum2009. június 11. 14:02

Bíztató jelek tapasztalhatóak arra nézve, hogy az idei év második félévében túl lehet a világgazdaság a mélyponton, jövőre pedig akár el is kezdődhet újra a gazdasági boom - legalábbis Andrew Sentance, a Bank of England monetáris tanácsának tagja szerint.

Sentance azonban felhívta arra is a figyelmet, hogy a banki hitelezés mértéke még mindig nagyon alacsony, márpedig ez létfontosságú feldolgozóipar növekedési ciklusának beindításához. A világ pénzügyi piacainak volatilitása szintén jelentős mértékű kockázatot hordoz magában. A beszéd optimizmusa kicsit elmaradt a közelmúltban megjelent elemzések hangvételétől, különösen, mivel a legtöbb szakértő az ipari termelés és a szolgáltatószektor áprilisi és májusi számait látva már látványos javulást prognosztizált az idei évre is.

A javulás érdekében a brit jegybank is mindent megtesz, amit csak lehet. Az alapkamat már egy ideje rekordmélységben, 0,5 százalékon áll a szigetországban, ám a BoE vezetői épp ezen a héten véglegesítik a terveket, melyek kibővítenék azt az eddig 125 milliárd fontos keretet, melynek segítségével a vállalatok enyhíthetnek kényszerű működőtőke-éhségükön.

Címkék:
működőtőke,