Drágul a gyümölcs, a zöldség

Pénzcentrum2009. május 21. 09:17

Csökkenti a kertészeti termelést az aszályos időszak, ezért az idén emelkedő gyümölcsárakra lehet számítani. A gazdák azonban nem örülhetnek, mert a válság több felvásárlót és feldolgozót csőddel fenyeget.

A szárazság miatt az idén rosszabb termés várható, ami a magas árak miatt a feldolgozóknak is gondot jelenthet - vélik a termelők. A feldolgozók és a felvásárlók közben arról panaszkodtak, hogy nehezen jutnak hitelhez és az áfa emelése is hátrányos a számukra, hiszen az eddigi 20 százalék helyett immár 25 százalékot kell finanszírozniuk, amíg az APEH-től megérkezik a viszszautalás.

Az Univer Produkt Zrt. nyersanyag-felvásárlási vezetője egy tanácskozáson elmondta: a feldolgozóiparban érzékelhető a recesszió. Az Univer tavalyi 8-10 százalékos növekedése megfeleződött, de ezt a szintet tartani tudják, mert új piacokat keresve a környező országokba exportálják termékeiket.

Jelentős probléma a munkaerő is. Az ágazatnak éves szinten 50 millió "munkanap igénye" van. Ez zömmel alkalmi munkással kitölthető, hiszen csak a nagy munkák idején van szükség sok kézre. Az alkalmi munkavállalás ügyének rendezése azonban évek óta húzódik, és még nem sikerült mindenki számára megnyugtató megoldást találni.

Címkék: