Veszély: a kóla szívritmuszavart okoz

Pénzcentrum2009. május 20. 11:02

A töretlen népszerűségnek örvendő üdítőitalt eddig is hírbe hozták különféle megbetegedésekkel, azonban a legfrissebb kutatások szerint a kóla komoly szívproblémákhoz is vezethet.

Azt eddig is hallhattuk már, hogy a kóla jelentősen hizlal, fogszuvasodáshoz, cukorbetegséghez vezet, és még a csontokat is károsítja. Most azonban orvosok azt állítják: a túlzott fogyasztás hipokalémiához, azaz alacsony vérkáliumszinthez vezethet.

A hipokalémia szívműködés megváltozását, szívritmuszavart okozhat, és felelős lehet a szívroham kialakulásáért is. Sőt, izombénuláshoz is vezethet.

Egy esetben például egy korábban egészséges, 21 éves betegnél tapasztaltak az orvosok szívkoszorúér-elzáródást. A fiatal nő napi 3 liter kólát ivott, és teljesen felépült, amikor abbahagyta az üdítő fogyasztását.

Kutatók úgy vélik, a kóla magas cukor-és koffeintartalma együttesen azt okozza, hogy testünk túl sok káliumot választ ki. Dr Moses Elisaf, görög orvos szerint a túlzott és rendszeres kólafogyasztás komoly egészségügyi problémákhoz, így szívritmuszavarokhoz vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az üdítőitalgyártók szövetsége szerint ezek csak egyedi esetek, és a kóla akár egy kiegyensúlyozott diéta része is lehet.

Címkék: