Brüsszel ismét lecsap a mobilszolgáltatókra: még olcsóbb lehet a hívás

Pénzcentrum2009. május 8. 13:02

Az Európai Bizottság ismételten hangot emelt csütörtökön a mobilszolgáltatók túl magas tarifái ellen, egyes díjtételek ugyanis még mindig a felmerülő költségek tízszeresére rúgnak, ami a mai technikai színvonal mellett már egyáltalán nem indokolt.

Ez alkalommal az úgynevezett végződtetési díjakról esett szó, amit a másik szolgáltató hálózatának használatáért a távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

Ezek a díjak az egyes tagországokban erősen eltérnek, Cipruson például percenként 2 euro centet (5,57 forint), Bulgáriában 15 euro centet (41,8 forint) számítanak fel érte, a 27 tagországban átlagosan pedig 8,55 centbe (23,8 forint) kerül egy perc idegenhálózat-használat.

Ugyanezért a szolgáltatásért a vezetékes telefonszolgáltatók mintegy kilencszer kevesebbet számítanak fel egymás között, és a technológiában nincs akkora eltérés, ami ekkora különbséget indokolna.

Ráadásul a magas díjak egyértelműen a nagyobb szolgáltatóknak kedveznek, hiszen hozzájuk fut be több hívás, így ez számukra eredményez nagyobb bevételt. Épp ezért a bizottság azt javasolja az egyes országok hírközlési hatóságainak, hogy a fair árak meghatározásában legyenek aktív közreműködők. Konkrét árjavaslattal ugyan nem szolgál az EU, azonban a tényleges költségek mérvadóak kellenek, hogy legyenek az ármeghatározásban, ami bizony jelentős csökkentést indokolna, hozzávetőleg 1,5-3 euro centet percenként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon tavaly év végén a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa határozatot hozott, mely szerint a három magyarországi mobilszolgáltató hálózataiban a végződtetési díjakat 2010. december 1-jéig három lépésben, egységesen 11,86 Ft-ra kell csökkenteni. Ennek megfelelően végződtetési díjak 2009. január elsején egységesen 16,84 Ft-ra csökkentek a korábbi 19,75-20,99 forint közötti szintekről.

Címkék: