Döntött a bíróság: Diort nem lehet akárhol árusítani!

Pénzcentrum2009. április 24. 11:32

A luxusmárkák nem csak a név és a minőség miatt azok, amik, hanem a miliőnek köszönhetően is, ami körüllengi őket. Épp ezért nem is lehet őket diszkont-boltokban árusítani. És ez nem csak fellengzősség, hanem az Európai Bíróság hivatalos véleménye.

A luxusmárkák minősége nemcsak a fizikai karakterisztikájuknak köszönhető, de az allűrnek és az értékükről kialakult képnek is, mely a luxus érzetét kelti - mondta ki csütörtökön az Európai Bíróság,

Az ügy kirobbantója a Christian Dior volt, aki még 2000-ben kötött üzletet a Societe Industrielle Lingerie-vel (SIL), Dior termékek előállítására és forgalmazására. A szerződés kikötötte, hogy a "Dior márkanév elismertségének és presztízsének fenntartása érdekében" a termékekek nem lehet diszkont-üzletekben árusítani.

Csakhogy anyagi nehézségei miatt a SIL pontosan ezt tette, amiért a Dior az Európai Bírósághoz fordult. A cég arra hivatkozott, hogy a Dior védjegy többé már nem vonatkozik az általuk előállított termékekre, így azt sem lehet előírni számukra, hol árusítsák a termékeket és hol ne, az EB azonban eltérően látta az esetet.

Véleményük szerint a Dior igenis érvényesítheti tulajdonosi jogait, ha úgy látja, hogy a nem megfelelő értékesítési csatorna hátrányosan érintheti a márkáról kialakult képet. Konkrét döntés azonban nem született, az EB visszadobta az ügyet a francia bíróságnak, hogy ott derüljön ki, a "luxus miliője" sérült-e ebben a speciális esetben.

Címkék: