Mindenki odavan érte, mégis megásták a sírját

Pénzcentrum2009. április 22. 14:00

A technika fejlődésével manapság az emberek többsége az elektronikus csatornákat használja a kommunikáció során. A régi mesterségekhez hasonlóan rövidesen eltűnhet a föld színéről a levélírás művészete. Az e-mail és az sms egyszerűsége és gyorsasága kiölte az emberekből a levélírás iránti vágyat, feleslegessé téve azt, amit korábban művészi szinten műveltek.

Gondoljunk csak a történelem nagyjainak a levelezéseire, vagy a matematikusok heteken át tartó csörtéire. Mi lett volna ezekből, ha e-maileznek, fennmaradt volna egyáltalán bármi is ezekből a történelmi jelentőségű írásokból az utókor számára?

A levelezőlapok és a képeslapok hanyatlása és bukása jól mérhető a postai forgalom csökkenésén keresztül. Az elektronikus levelezés és az sms robbanásszerű terjedésével egy felmérés szerint mélyrepülésben van a kézzel írott levelezés. A levélírásról az idősebb korosztály is leszokóban van, az 50 év feletti válaszadók fele nem adott fel levelet, vagy képeslapot az elmúlt egy évben.

A klasszikus szerelmeslevelek száma is jelentősen csökkent, pedig egy kézzel írott szerelmeslevélből sokkal több szeretet árad, mint egy szívecskékkel tarkított e-mailből. A gyorsaság és az egyszerűség tekintetében nem veheti fel a versenyt az elektronikus csatornákkal a levélírás, de sokkal közvetlenebb és mélyebb lehet annál.

A kézzel írott levelek sokkal hatásosabbak lehetnek, míg egy e-mail egy kattintással törölhető és már el is van felejtve. A levelezés az emberi kapcsolatok ápolásának az egyik legkiválóbb formája, amennyiben nem azonnal akarunk valakivel egy gyors hírt tudatni. Táviratok helyett ma már sms-t küldenek a neves események alkalmával, a mobil és az internet korában felnőtt generációk el sem sajátítják a levélírás művészetét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felmérés szerint a nyaralók ötöde küld képeslapot a nyaralásról, sokak számára macerás a képeslap megvásárlása, megírása és feladása. Inkább küldenek egy sms-t és le van tudva a nyári üdvözlet. Érdekes, hogy miközben az évek során a képeslapok forgalma a töredékére csökkent, a válaszadók többsége imád képeslapot kapni!

Címkék: