Megszívta a dohánygyártó: rekordbírságot fizethet !

Pénzcentrum2009. április 22. 09:30

A Fővárosi Bíróság jóváhagyta a magyar fogyasztóvédelem legnagyobb bírságát: a British American Tobaccónak (BAT) jogerősen is háromszázmillió forintot kell fizetnie a 2007-es dohánypromócióiért.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2007-ben 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t (BAT), tiltott dohányreklámjai miatt.

A dohánygyártó 2007-es téli kampánya során hetven Spar és ötven Tesco üzlet előtt felállított standjain azzal ösztökélte cigarettavásárlásra a fogyasztókat, hogy az üzletben megvásárolt cigarettásdobozhoz különféle ajándékokat - öngyújtót, kávésbögréket - osztogatott.

Eközben persze a helyszínt adó üzletekre is bírságot szabtak ki: a Spar Magyarország Kft.-re 70 millió, a Tescóra 40 millió, az akciók lebonyolításával megbízott HPS Kft.-re pedig 100 millió forint bírságot.

A BAT-nál most nem kommentálták a bírósági döntést, korábban azonban többször is elmondták, promóciós tevékenységüket jogszerűen folytatták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár az idén március elejéig hatályban volt 2001-es reklámtörvény tiltotta a dohányreklámozást, az eladás helyén történő árubemutatást és árfeltüntetést engedélyezte, habár pontosan nem határozta meg, mi értendő ezek alatt.

Címkék: