Negyven évi magyar GDP úszhat el a válsággal

Pénzcentrum2009. április 21. 16:55

A nullára íródott értékpapírok és a soha vissza nem fizetett hitelek miatti veszteségek jövő év végére világszerte elérhetik a 4 100 milliárd dollárt - legalábbis a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint.

A leírások legnagyobb részét természetesen a bankok nyelik le, akik a grandiózus összeg 61 százalékától, vagyis nagyjából 2,5 ezer milliárd dollártól kénytelenek elbúcsúzni. A maradék a nyugdíjalapok, biztosítók és egyéb pénzintézetek, magánszemélyek számlájáról tűnik el. A 4,1 ezer millárd dollár nagyjából Magyarország 38-40 évi bruttó nemzeti termékének (GDP) felel meg.

A különféle pénzügyi alapok veszteségét tavaly októberben még 1,4 ezer milliárd, idén januárban már 2,2 ezer milliárd dollárra becsülte az IMF. Legújabb jelentésében azonban már 2,7 ezer milliárdról beszél az intézet. A pénzügyi kisegítő csomagok nélkül valószínűleg a hitelpiacok tovább száradnának, elmélyítve az utóbbi hat évtized legsúlyosabb pénzügyi válságát.


A pénzügyi rendszer stabilitásának helyreállítása kulcsfontosságú, és bár a folyamat elindult, további politikai segítségre van szükség - áll az IMF-beszámolóban. A banki állományok alapos kitisztogatása nélkül folyamatosan fennáll a veszélye, hogy pénzintézetek nyomás alatt tartják az amúgy is megroggyant gazdaságokat.

Az átalakításhoz és újratőkésítéshez a bankok átmeneti államosítására is szükség lehet a Valutaalap véleménye szerint, ám csak azzal a feltétellel, hogy a rendbetétel után a lehető leghamarabb visszakerülnek a pénzintézetek magántulajdonba.

Címkék:
imf jelentése,