Az EU-nak elege lett a Kínából érkező "szemétből"

Pénzcentrum2009. április 21. 12:00

Az Európai Unióba továbbra is Kína szállítja a legtöbb problémás árut. Brüsszel egyre inkább ki van akadva a hibás termékek áradata miatt, még akkor is, ha a kínai hatóságok egyre inkább aktivizálják magukat.

Az Európai Unió veszélyes termékekre figyelmeztető belső információs rendszere, a RAPEX tavaly 59 százalékban kínai árukról adott hírt, szemben az egy évvel korábbi 52 százalékkal. A veszélyt rejtő termékek száma 16 százalékkal nőtt egyetlen év alatt.

Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa szerint a kínai hatóságok egyre aktívabbak, az unió panaszai nyomán legalább a veszélyesnek minősített termékek felét kivizsgálták. Ez azonban messze nem elég, még akkor sem, ha 2007-ben a kivizsgált esetek száma leginkább a nullához közelített.


A nem-élelmiszer jellegű problémás termékek száma 2008-ban 1866-ra rúgott - legalábbis a ennyit regisztráltak a RAPEX-rendszerben. A közös információs hálózatot nem csak az uniós tagországok, de társult nemzetek - így Norvégia, Izland és Liechtenstein - is használják.

A legtöbb probléma a játékokkal van: az összes panasz 32 százaléka játékokkal kapcsolatban merült fel. Az elektronikai termékek 11, a ruházat 10 százalékkal veszi ki a részét a felsorolásból. A legtöbb bejelentés Németországból érkezik: a panaszok 13 százalékát regisztrálták az országban. Spanyolország és Szlovákia a feljelentések 9 százalékáért felelős, ezzel szemben Romániából és Luxemburgból nem érkezett egyetlen bejelentés sem.

Címkék: