Távfűtés korszerűbben: sokat segíthet a Főtáv

Magyar Hírlap2009. április 20. 09:30

Átlagosan 17 százalékos megtakarítás is elérhető azokban a távfűtéses lakásokban, ahol korszerűsítik a fűtésrendszert. Az egyedi szabályozás egyre több épületben válik elérhetővé, Budapesten is.

Az ÖKOPlusz program keretében újabb házban sikerült lefaragni a távfűtés költségeiből: azokban az épületekben, ahol a fűtésrendszert korszerűsítették és egyedi szabályozókkal látták el a radiátorokat, éves szinten 17 százalékos megtakarítást értek el. Egy most korszerűsített X. kerületi tízemeletes panelházban átlagon felüli, 22 százalékos volt a megtakarítás.

A lakásonkénti felújítás átlagos költsége 150 ezer forint, amelynek felét az állam állja. A rendszert felújító lakóknak további kedvezmény, hogy a Főtáv 10 százalékos alapdíjkedvezményt biztosít, 2008 januárjáig visszamenőleg.

A társaság helyszíni bejárás során az ajánlatot és az állami támogatáshoz szükséges pályázatot is elkészíti. Igény esetén az önrész finanszírozásában is közreműködik, és radiátorcserét is biztosít a programban részt vevő fogyasztóknak, méghozzá a piacinál 40 százalékkal kedvezőbb áron. A kedvezményekkel a ráfordítás 2-4 év alatt megtérül.

Címkék: