Egyre kiszolgáltatottabbak vagyunk a szép új világban

Pénzcentrum2009. április 15. 11:30

Az Európai Bizottság határozottan kiállt az internefelhasználók adatainak határozottabb védelme mellett, mivel a technológiai fejlődés előrehaladtával ismét sebezhetővé vált a személyes információk megfelelő megóvása.

Viviane Reding, az EU információs társadalom és média ügyekért felelős biztosa szerint régóta húzódik az 1995-ös törvények megújítása, ezért legkésőbb év végéig fel kéne állnia az új szabálykeretnek. Az új szabályzás már rég esedékes a technológiai fejlődés tükrében.

Reding külön kiemelte az olyan közösségi site-okat, mint a MySpace és a Facebook, ahol a felhasználókat a profiljuk alapján bombázzák direkt, személyre szabott reklámokkal. Márpedig a biztos szerint legalább a kiskorúakat meg kéne kímélni a reklámoktól, a személyes adataikat pedig láthatatlanná tenni az internetes keresőmotorok számára.

A rádiójelekkel kommunikáló RFID-chipekkel kapcsolatban is problémák merültek fel. Ezek az árukra, kártyákra, bérletekre helyezhető mini chipek elvileg megkönnyítik a mindennapi életet, ugyanakkor a jelek lehalászásával feltérképezhetővé válnak az egyes fogyasztók szokásai, vagy - követve a bérlete által kiadott jeleket - a mindennapi útvonalai. Reding szerint ezeket a praktikákat csak akkor lehetne felhasználni, ha a tulajdonos előzőleg ahhoz hozzájárulását adta.

Címkék: