Megszületett a brutális antikorrupciós csomag!

Világgazdaság2009. április 10. 09:15

A kormány utolsó ülésén elfogadta a korrupciót megfékezni hivatott törvényt, mely szerint súlyos bírság jár a korrupt szerveknek, és ennek megfelelő jutalom a bejelentőknek. Újdonság, hogy a kőkemény kartellekről súgók is díjban részesülhetnek.

A megvalósítás középpontjában a szeptembertől felálló Közérdekvédelmi Hivatal áll majd, mintegy 70 fős apparátusával, melynek elnökét a miniszterelnök előterjesztésére, a köztársasági elnök javaslata alapján, az országgyűlés választja meg.

A GVH-hoz hasonló jogosultságokkal rendelkező hivatal a bejelentők személyét nem adhatja majd ki, sőt szükség esetén jogi képviselőt is biztosít számára, és anyagilag is támogatja, ha a bejelentés miatt csökkenne a jövedelme.

A sikeres felderítésért járó jutalom a visszaélőre kivetett bírság 10 százaléka, ami nem kis összeg, hiszen a bírság a jogtalan magatartással elérni kívánt előny legalább kétszerese, de legfeljebb háromszorosa lehet. Ugyanakkor bírság jár annak, aki alaptalanul bejelentést tesz.

Újdonság a törvényben az úgynevezett kőkemény kartellekről súgók díjazása, akik tehát a Gazdasági Versenyhivatalnak jelentenek. A lobbitörvény szintén változik, annak érdekében, hogy átláthatóbbá váljon a döntés-előkészítés.

Címkék: