Gyógyszerár-támogatás: csökkenő patikai árrés!

Pénzcentrum2009. március 30. 09:00

A nagykereskedők árrését is csökkenti a térítési díjak emelkedése, valamint a gyógyszerforgalom 5 %-osra prognosztizált csökkenése. Szakértők szerint mintegy 1,5 milliárd forintra tehető a várható kiesést. Gondot okoz, hogy a támogatás csökkenése vagy megvonása miatt átalakul a kereslet és egyes készletek eladhatatlanná válnak mind a nagykereskedőknél, mind a patikákban.

Az új gyógyszerár-támogatások miatt április 1-jétől 5 %-kal eshet a gyógyszertárak forgalma, ami további legalább másfél, inkább 2 milliárd forintos árréstömeg-csökkenést jelent a patikáknak. A támogatás átalakítása főleg az olcsóbb gyógyszereknél okozhat forgalom-visszaesést, ami a patikák degresszív kulcs alapján megállapított árrését nagyobb mértékben csökkenti. Jelenleg bármennyibe kerül a gyógyszer, a patika maximális árrése 850 forint dobozonként, így az összes gyógyszerforgalom 10 %-át meghaladó körben az árrés nem éri el az 1 %-ot.

A támogatások csökkentése egy amúgy is súlyos helyzetben lévő, nagyon sérülékeny gyógyszertári kör helyzetét tovább rontja. Azok a gyógyszertárak sérülnek legjobban, amelyek forgalma nagyobbrészt vagy teljes egészében támogatott gyógyszerek kiadásából áll. Ezek általában vidéki, kisebb településeken lévő patikák. A kamara a gyógyszertárak likviditási helyzetét javítandó eddig beadott 12 intézkedési javaslatából közben egyetlenegyben sem történt semmilyen előrelépés.

A legutóbbi idők problémája az volt, hogy a patikák idén nem juthattak hozzá a kamatmentes finanszírozási előleghez. Ezt az évi egymilliárdos forrást eddig az év első felében megigényelhették és december végéig részletekben fizették vissza. A folyósítást lehetővé tevő kormányrendelet most is hatályos, viszont a 2009. évi költségvetésből ezt a sort kifelejtették vagy kihagyták. Ez az egymilliárd forint most nagyon hiányzik, a nagykereskedők eddig számíthattak arra, hogy ennyivel enyhülnek a terheik, most viszont nincs kilátásuk arra, hogy a lejárt gyógyszertári számlák állománya csökkenjen.

A kamara másik fontos javaslata a kis patikák támogatásának egyszerűsítése és emelése. A két éve bevezetett, az árréstömeg szerint kalkulált támogatás havi 50-től 300 ezer forintig terjed, ami ma már egy asszisztens bérköltségét is alig fedezi. A támogatást korábban az OEP számította ki, most viszont az APEH-től, bonyolult módon kell igényelni. A kamara kezdeményezte például azt is, hogy a hetenként beadott támogatási elszámolást ne csak floppyn, hanem online módon is teljesíthessék.

Címkék: