Nem tréfa: április elsején összeomolhat a számítógéped!

Pénzcentrum2009. március 28. 05:38

Többmillió számítógép omolhat össze vagy mehet tönkre április elsején, egyetlen vírusnak köszönhetően. Szólunk előre, még van idő a védekezésre!

A Conficker vírusról már megírtuk, mennyire fertőző és mennyire veszélyes lehet. A segítségével a hackerek teljes egészében átvehetik az irányítást a gépünk felett, ha Windows-t használunk: zombit csinálva belőle spamek millióit küldhetik vele szerteszét, vagy ami még rosszabb, megszerezhetik a személyes adatainkat is.

Tavaly, a Conficker támadásának csúcspontján több mint kilencmillió számítógépet fertőzött meg a vírus. Eddig három verzióját fülelték le a vírusnak: az elsőt tavaly novemberben, a második kettőt pedig idén januárban és most márciusban. Bár a Microsoft 175 000 fontot kínált fel annak, aki megnevezi a felelősöket, eddig még semmi nyom. 

Hulljon a férgese: eddig kilencmillió áldozat!

A Microsoft ugyan elkészítette a patch-et, amellyel blokkolható a támadás, szükség van egy jó vírusirtó szoftverre is, amellyel ki lehet szűrni a fertőzést a gépünkről. Ezt két lépést a magánfelhasználók általában megteszik, nem úgy a vállalatok, ahol a patch-eket jónéhányszor elfelejtik feltelepíteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Conficker harmadik, e havi verziójában találtak utalást egy április elsejei globális vírustámadásra, ennek köszönhetően a szakértők máris elkezdtek világvégét jósolni. Az F-Secure szakértője, Mikko Hypponen szerint azonban kicsit túlértékelték a vírus veszélyeit. Számtalanszor hangzott el már vírusriadó, mégsem történt egyszer sem átfogó hackertámadás. Bár a vírus kódja alapján valóban történhet valami április elsején, reméljük, hogy ez is csak egy bolondok napi hoax.

Címkék:
hoax,