"Fehér, kék szemű emberek okozták a gazdasági válságot"

Pénzcentrum2009. március 27. 10:00

A brazil elnök szerint a fehér emberek tehetőek felelőssé a gazdasági világválság kirobbanásáért. Luiz Inacio Lula da Silva ezt épp Gordon Brown brit miniszerelnöknek mondta.

A hírek szerint a kijelentés kissé feszélyezetté tette a két politikus tárgyalásának folytatását, aminek célja épp a válság hatásainak enyhítése volt. A brazil elnök sokszor tesz hasonlóan meggondolatlannak tűnő kijelentéseket, ez pedig gyakran okoz fejfájást a az ország diplomáciai vezetőinek.

Brazília is a válság eddigi nagy vesztesei közé tartozik. Az amerikai országban az emberek csalódottak és dühösek, mert úgy érzik, rajtuk kívülálló okok miatt vannak nehéz gazdasági helyzetben. Ráadásul a több milliós nyomornegyedek siralmas helyzetén is csak rontott az egész világon végigsöprő recesszió.

A Brown-nal való találkozás után da Silva elmondta: a G20-ak jövő heti tárgyalásán kezdeményezni fogja, hogy különítsenek el egy 100 milliárd dolláros keretet a nemzetközi kereskedelem fejlesztésére.

A brazil kormányzat szorgalmazza továbbá, hogy legyenek világszerte egységes szabályozások a pénzügyi szektorban dolgozók fizetésére és jutalmaira is.

Címkék: