Fizess, ha nem akarod lekésni a repülőgéped!

Pénzcentrum2009. március 26. 17:00

Nincs is annál idegesítőbb egy utazás során, mint fél órát sorbanállni a reptéren a biztonsági ellenőrzésnél. Még rosszabb, ha késésben vagyunk és aztán hajszálon múlik, hogy lekéssük-e a gépet vagy sem.

A birt repülőtereken ezért bevezették a gyorsított ellenőrzést, melyeket 3-5 fontért, vagyis körülbelül 1600 forintért lehet igénybe venni. A tömött nagy-britanniai reptereken akár fél órát is meg lehet spórolni egy ilyen jeggyel. A szolgáltatást elsőként Lutonban vezették be, majd Leedsben, Liverpoolban és Bristolban. A Heathrow-t is üzemeltető BAA viszont még fontolgatja a rendszer bevezetését.

A modell egyébként nem hasonlít a business class utasainak gyors sorához, itt egyszerűen egy külön sorban a tömeg elejére vezetik a jegyet váltókat. Az új díj - azon kívül, hogy újabb szolgáltatásért lehet fizetni, ezúttal a repterek számára - komoly aggályokat vet fel. A biztonsági ellenőrzést ugyanis nem gyorsítja, vagyis azok számára, akik nem veszik meg a szolgáltatást, a sorok még hosszabbak lehetnek, ami újabb és újabb panaszáradathoz vezethet.

A brit törvények csak a Heathrow-n, a Gatwicken és Stansteden írják elő a maximális várakozási időt, a többi repülőtér illetékesei maguk dönthetik el, milyen biztonsági szabályokat vezetnek be és milyen hosszú sort engednek kialakulni.

Címkék: