Bizonytalan a hazai filmfesztiválok jövője! Holnap kezdődik a Titanic

Pénzcentrum2009. március 25. 09:45

Holnaptól ugyan elkezdődik a 11 napos Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, azonban a szervezők már így is kurtítani kényszerültek a programon, csakúgy mint a többi filmfesztivál is, melyek közül egynéhány sorsa teljesen bizonytalan.

A holnaptól kezdődő, 4 pesti moziban, 11 napon át, 26 ország 56 filmjét bemutató 16. Nemzetközi Titanic Filmfesztivál igazgatója hiánypótlónak tartja a mai magyar piacon a mustrát, mivel a válság miatti forgalmazási mizéria miatt egyedül ők mutatnak be szélesebb nemzetközi filmes palettát.

A fesztivál teljes költségvetése legfeljebb a tavalyi 95 millió forint lehet, amiből 50 milliót az államtól kapnak, a többi szponzori támogatás, többek között az MR2-Petőfi rádiótól, a Magyar és Duna Televíziótól, a Music TV-től, az Origo hírportáltól, de a Millenáris Park is ingyen rendelkezésre bocsátott egy digi-Beta lejátszó berendezést.

Főtámogatót azonban már nem tudtak szerezni, mivel a kiemelt energetikai cégeknél, bankoknál leállították a szponzorálást, így a korábbiaknál kevesebb film kerül bemutatásra, és az ünnepi gála is elmarad.

A miskolci CineFestet is rosszul érinti az állami támogatások visszaesése, illetve az is, hogy idén sok pályázatot ki sem írtak. Szerencséjükre azonban főszponzorukat, a dublini filmfesztivált is támogató Jamesont sikerült megtartaniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bizonytalan a pécsi Moveast filmfesztivál jövője is, annak ellenére, hogy idén is és jövőre is 50 millió forintot kapnak az európai kulturális főváros keretéből. A fesztivál rendezője szerint azonban egy ilyen nemzetközi első filmes fesztiválhoz legalább plusz 30-40 millió forintra lenne szükség. Piaci szponzort találni azonban képtelenség, mivel a kulturális mecenatúra megszűnt létezni hazánkban.

Címkék: