Felrobbantják a Heathrow üzemeltetőjét!

Pénzcentrum2009. március 19. 13:00

Felrobbantják a Heathrow üzemeltetőjétKét év mélyreható vizsgálódás után úgy döntött a brit versenyhatóság, hogy a világ legnagyobb repterének a londoni Heathrow-nak működtetője, a BAA Airports Ltd. hatalmas piaci részesedése nem tesz jót sem az utasoknak, sem a repülőtársaságoknak, így jobb lesz, ha három repterét eladja.

A hét nagy repteret működtető vállalat, amilyen gyorsan csak lehet, el kell, hogy adja a három londoni reptere közül Getwicket és Stanstedet, valamint egy skót repülőteret is. Az indoklás szerint a 2006-ban a brit reptereken bevezetett antiterrorista intézkedések miatt folyamatos nyomás nehezedett az üzemeltetőre mind az utasok, mind a légitársaságok részéről - ennek csökkentésére remek lehetőséget nyújt a feldarabolás. Az új üzemeltetők felől érkező versenyhelyzet ugyanis rákényszeríti majd a BAA-t, hogy a fennmaradt repülőtereit úgy alakítsa át, hogy az jobban megfeleljen a felmerülő igényeknek.

A döntésnek azonban nem mindenki örül - a BAA-n kívül valószínűleg a zöld szervezetek képviselői sem. A kényszerű eladás és az így kialakuló versenyhelyzet ugyanis a reptereket üzemeltető cégeket gyorsabb fejlesztésre, így újabb kifutópályák és terminálok építésére szorgalmazza majd, ami egyértelműen vörös posztó a környezetvédők és a közelben lakók szemében.

Címkék: