Gorbacsov: Amerikának peresztrojkára van szüksége!

Pénzcentrum2009. március 13. 13:00

Amerikának sürgősen peresztrojkára, azaz társadalmi és gazdasági átalakításra van szüksége -mondta Mihail Szergejevics Gorbacsov. A volt pártfőtitkár a nyolcvanas évek végén már megcsinálta ugyanezt, igaz, a Szovjetunióban.

A volt szovjet vezér ezt a kijelentést egy amerikai előadásán tette: a közönség 10 percig, felállva tapsolt beszéde végén.

Ugyanakkor Gorbacsov úgy látja, Obama elnök javaslatai nagyobb hatással lesznek Amerikára, mint annak idején a peresztrojka volt a Szovjetunióra. Mindenesetre a Nobel-békedíjas szovjet pártfőtitkár sok sikert kívánt az elnöknek céljai eléréséhez.

Gorbacsov szerint Obama akkor került a Fehér házba, amikor az Egyesült Államok az az 1930-as évek óta a legsúlyosabb gazdasági helyzetben van. Ezeket a nehézségeket azonban -szerinte- nem tudja Amerika egyedül megoldani, globális méretű összefogásra van szükség.


Ezért egy újfajta világméretű gazdasági modellt kell felállítani, és döntő változások kellenek az IMF és a Világbank működési struktúrájában is. Úgy látja, túlságosan megnőtt a fölösleges fogyasztás, ezzel együtt szélesedett a szakadék a gazdagok és a szegények között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Gorbacsov a napokban arról is beszélt, szerinte Putyin veszélyes a demokráciára, és miniszterelnöksége a legsötétebb kommunista időket idézi.

Mihail Szergejevics Gorbacsov 1985-től volt a kommunista párt főtitkára, később a Szovjetunió elnöke. Reformjai a hidegháború végéhez vezettek, és egyben a Szovjetunió Kommunista Pártjának fennhatóságának a végét is jelentették. Végül a Szovjetunió és a keleti blokk széthullását eredményezték.

Címkék: