Nagy bukta lehet az idei Oscar-díjátadó

Pénzcentrum2009. február 20. 15:00

A szervezők és a gálát közvetítő TV-csatorna is tart a ma esti Oscar-díjátadótól: lehet, hogy a nézettség a tavalyi mélypontot is alulmúlja. Pedig a szervezők még a világ legvonzóbb férfiját is bevetik...

Bár a filmakadémia díjait az egész világon nagy érdeklődés kíséri, az Oscar- gálák elsősorban az amerikai TV- nézők figyelmére tartanak számot. Idén azonban a legtöbb, díjra jelölt mozi nem tartozik a közönségfilm kategóriába, több, győzelemre esélyes színész pedig alig-alig ismert a tengerentúli közönség nagy része számára.

Így könnyen lehet, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén sem lesz túl sikeres az Oscar: 2008-ban - amikor John Stewart humorista vezette a műsort- a díjátadó történelmének legalacsonyabb nézettségét produkálta. Ugyanakkor az idei arányokat javíthatja, hogy az est házigazdája a hagyományokkal ellentétben nem humorista, hanem a világ legvonzóbb férfijának választott ausztrál színész, Hugh Jackman lesz.

Az Akadémia becslései szerint évente mintegy 1 milliárdan kísérik figyelemmel az eseményt. A ceremóniát 1976-ig az NBC csatorna közvetítette, később az ABC szerezte meg a közvetítés jogát. Az Oscar-gála az egyetlen díjkiosztó amit élőben közvetítenek az USA teljes területén: a show-t keleten élőben adják, nyugaton pedig 3 órával késleltetve.

A díjátadót Magyarországon az RTL Klub közvetíti élőben, hétfőn hajnali 2 órától (keleten és nyugaton egyaránt).

Címkék: