Fizessenek a nagyáruházak a túl sok szemétért!

Pénzcentrum2009. február 17. 13:00

Túl sok felesleges csomagolóanyagot termelnek a brit nagyáruházak, ezért az önkormányzatok szövetsége, a Local Government Association arra készül, hogy az áruházakkal fizettesse meg a szemét elszállításának az árát.

Egy 29 átlagos élelmiszer csomagolását vizsgáló felmérés szerint a brit áruházak közül a Waitrose használja el a legtöbb csomagolóanyagot, míg a Tesco a legkevesebbet. A Waitrose ugyanakkor ezt cáfolta, szerinte 2001 óta harmadával csökkent az általa használt csomagolóanyagok mennyisége, így a felmérés szerinte félrevezető. A legkevesebb újrahasznosítható csomagolót a Lidl használja, a legtöbbet a Sainsbury's.

Az LGA által készített legutóbbi, 2007-es felmérés óta alapvetően csökkent az élelmiszerek becsomagolásához használt anyag mennyisége, az újra nem hasznosítható anyagok aránya azonban nem változott. A felesleges hulladék elszállításáért jelenleg a lakosok fizetnek, ám az LGA szerint a költségekbe bele kellene szállnia a nagyáruházaknak is.

A hulladék tonnájáért jelenleg 32 fontot fizetnek a városi önkormányzatok a szemétlerakóhelyeken, ám ez az ár fokozatosan növekszik. Ha a nagyáruházak ráébrednének, micsoda költséget jelentenek az újra nem hasznosítható hulladékok, valószínűleg tovább csökkentenék a mennyiségüket, ami nagy segítség lenne nem csak a környezet, de a lakosság pénztárcája számára is.

Címkék: