Fűnyíró tarol a bankszektorban, elbocsát az OTP is!

Pénzcentrum2009. február 13. 17:00

Jelentős létszámleépítés lesz az OTP Banknál is - mondta Csányi Sándor az OTP gyorsjelentése utáni pénteki sajtótájékoztatón. Magyarországon 500 embert küld el a bank, Oroszországban a központból 100 embert bocsátanak el, de más tagvállalatoknál is lesznek leépítések. Az elbocsátások oka, hogy kevesebb hitelt folyósítanak, amihez kevesebb ember kell. Úgy tűnik, a létszámleépítések a magyar pénzügyi cégeket is elérték.

Az OTP-nél nem ez az első leépítési hullám, korábban már elbocsátottak a cégtől 130 embert, az OTP Életjáradék pedig 9 munkatársától szabadult meg. Néhány nappal ezelőtt a Raiffeisen jelentette be, hogy - valamennyi üzleti tevékenységet és a Bank szervezetét változatlan formában megtartva - 2009-ben mintegy 8%-os csoportos személyi állomány-csökkentést tervez. A valamennyi területet érintő csoportos létszámcsökkentés során a Bank 315 főtől válik meg a következő két hónap során. Az Index elbocsátásszámlálója eddig 1174 fő távozásáról tud a pénzügyi szektorban, a CIB Lízing, a K&H Lízing és a Merkantil elbocsátott dolgozóinak számáról nincs pontos információ.

Persze a magyar pénzügyi szektor még sehol nincs a világ nagy bankjaihoz képest, ahol kisebb városra elengendő mennyiségű embert bocsátottak el egy-egy vállalattól. A UBS összesen körülbelül 13 000 dolgozójától szabadult meg, a Credit Suisse létszámleépítése következtében majdnem hétezren maradtak állás nélkül. A Bank of America pedig 30-35 ezres leépítéseket jelentett be múlt decemberben.

Címkék:
otp gyorsjelentés,