Castronak lassú a net

Pénzcentrum2009. február 11. 10:00

Kuba alapvetően bővítené az ország internethálózatát, ennek azonban gazdasági és sávszélességi akadályai vannak.

A helyzet valószínűleg akkor javul majd, amikor jövőre lefektetik azt a 930 mérföld hosszú optikai kábelt, melyen keresztül Kuba villámgyorsan cserélhet majd adatokat a világ maradékával - jelentette be Ramiro Valdes kommunikációs miniszter egy havanai számítógépes vásáron.

A kormányzatnak alapvetően nincs semmi problémája az internet széles körben való elterjesztésével, ennek inkább gazdasági és technológiai okai vannak. Kuba - szokás szerint - az Egyesült Államokat vádolja fejletlen technológiája miatt, a 47 éve fennálló kereskedelmi embargó miatt megtiltották számára, hogy a Floridát Mexikóval összekötő gerinchálózathoz kapcsolódjék. Emiatt aztán Kuba kénytelen a sokkal költségesebb és lassabb műholdas internetezést választani.

Nem is hálózta be Kubát túlzott az internet, az ENSZ felmérése szerint a lakosság alig 2,1 százaléka fér hozzá a webhez, ők is inkább a kormányzati irodákból, minisztériumokból. Múlt héten Boris Moreno alelnök arról nyilatkozott, miszerint alapvetően nincsenek politikai aggályok az internet széleskörű elterjedése miatt, ugyanakkor azért határok közé szorítják a barangolás lehetőségeit. Vagyis - a világ sok más országához hasonlóan - nem lesznek elérhetőek azok az oldalak, melyek terrorizmusra buzdítanak, vagy felbátorítják a fennálló államhatalom ellen lázadókat.

Címkék: