Készpénzben bírságolt az álellenőr a fogyasztóvédelem nevében!

Pénzcentrum2009. február 5. 09:30

2009. januárjában több bejelentés érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-magyarországi Regionális Felügyelőségéhez egy "álellenőr" tevékenykedéséről Budapest IX. és XVIII. kerületében.

Az egyik bejelentő elmondása szerint egy "jól öltözött, jól beszélő" fiatalember, aki az NFH Közép-magyarországi Regionális Felügyelőség munkatársának adta ki magát, ellenőrzést végzett az üzletben és lejárt porcukor miatt 20 ezer forint készpénzben fizetendő helyszíni bírságra büntette meg a kereskedőt. Az álellenőr egy füzetbe jegyzetelt, melyből egy példányt az ellenőrzés végeztével át is adott a kereskedőnek, azonban az átadott példány olvashatatlan volt.

Az NFH valódi ellenőrei hatósági igazolvány felmutatásával igazolják kilétüket és az ellenőrzéseket soha nem egyedül, hanem kettesével végzik. A jegyzőkönyv, melybe az ellenőrzés részleteit rögzítik, egy önátírós, előre nyomtatott hivatalos formanyomtatvány, a fejlécében az illetékes felügyelőség címével és telefonszámával.

Amennyiben a kereskedőben gyanú merül fel a felügyelő valódiságát illetően, ezen a telefonszámon leellenőrizheti, dolgozik-e a megadott néven ellenőr a régióban. A felügyelők a jegyzőkönyvből minden esetben egy olvasható példányt hagynak az üzletben. A valódi fogyasztóvédelmi ellenőrök a helyszíni bírság rendezésére postai csekket adnak a kereskedőnek, amit 30 napon belül kell befizetni, készpénzben fizetendő bírságot egyáltalán nem alkalmaznak.

A Fogyasztóvédelem kéri a kereskedőket, hogy mindig kérjenek igazolványt a felügyelőktől, és ha álellenőrök működését észlelik, tegyenek feljelentést a illetékes rendőrkapitányságon, illetve jelezzék az esetet az NFH Regionális Felügyelősége felé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: NFH

Címkék: