Hihetetlen vagyonokat buktak el a milliárdosok válságon!

Pénzcentrum2009. február 3. 09:31

Akinek sok van, az sokkal többet is tud veszteni belőle. Az utóbbi nyolc hónap során, Lakshmi Mittal, Nagy-Britannia leggazdagabb embere 51 milliárd dollárral, vagyis mintegy 35 milliárd angol fonttal lett szegényebb, de társai sem úszták meg olcsón.

Mittal az Arcelor Mittal acélgyár tulajdonosaként óriásit szakított az ingatlanpiaci robbantáson az utóbbi években, amikor az építőipari cégek az egekbe szökött árak mellett is vitték a fémek a gombamód szaporodó építkezésekre. Aztán a piac összeomlott, a vállalatban lévő részesedésének értéke pedig 65 milliárd dollárról 14-re zsugorodott.

De nem Mittal az egyetlen, aki óriási összegeket veszített. Sir Tom Hunter egy éve, a piaci csúcsokon még egymilliárd fontot kívánt adományozni jótékony célra, ma azonban már meg sem tehetné ezt, mivel az áruházláncai csődbementek, vagyona pedig alig 250 millió forintra zsugorodott. A lord nemrég dél-franciaországi házát is kénytelen volt eladni 50 millió fontért, igaz állítása szerint csak azért, mert kihagyhatatlan ajánlatot kapott.

Az ingatlanmogul Robert Tchenguiz zsebéből 800 millió fontot húzott ki a válság, amikor az izlandi Kaupthing bank összeomlásának megakadályozására kénytelen volt eladni a Sainsbury-ben és a Mitchells & Butlers kocsmaláncban meglévő részesedését. Joe Lewis elhíresült devizapiaci spekuláns pedig a hírek szerint 1,2 milliárd fontot bukott, amikor bevásárolta magát a Bear Sterns-be - alig egy hónappal azelőtt, hogy a papírok értéke gyakorlatilag a nullával lett egyenlő.

Címkék: