A válság következményei: rekord mértékű pénzügyi csalások!

Pénzcentrum2009. február 2. 11:00

A nehéz anyag körülmények közé került vállalkozásokat, és magánszemélyeket egyaránt arra kényszeríttette a válság, hogy bármi áron, de megőrizzék jövedelmüket, ha kell, akár csalások árán is. Erre utalnak a KPMG 2008-as csalási statisztikái is.

Bár a statisztikák elsősorban Nagy-Britanniára vonatkoznak, az összefüggés feltehetően máshol is igaz, hiszen az embereket mindenütt kellemetlenül érinti a mostani gazdasági helyzet.

A 2008-ban bíróság elé került csalások mintegy 1,1 milliárd fontnyi vagyont érintettek a szigetországban, ami 1995-óta rekord mértékűnek számít, sőt a KPMG 21 éve működő Fraud Barométerének (csalás-statisztika) történelme során csak egyetlen évben számoltak be magasabb összegű csalásról.

A vállalati pénzügyi csalások, kreatív könyvelések tavaly ötszörösükre nőttek, mintegy 125 millió fontnyi kárt okozva ezzel.

Phillip Davidson, a KPMG egyik európai vezetője a Telegraphnak azt mondta: "a cégek csökkenő árbevétele, és az egyre nagyobb eladósodottsága arra ösztönzik a vezetőket, hogy kisebb stiklik árán leplezni próbálják a hitelezők előtt a vállalatok pénzügyi helyzetét, remélve, hogy még azelőtt kedvezőbbé válik a működés, hogy az esetre fény derülne."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De nem csak vállalatok, magánszemélyek ügyei is bíróság elé kerültek, mint például azé a midland-i nőé, aki 250 ezer fontot sikkasztott el két éven keresztül cégétől, méghozzá 70 ezer fontot érmék formájában, ugyanis a vállalkozás italautomaták üzemeltetésével foglalkozott.

Nagy-Britannia súlyos csalások kivizsgálásával foglalkozó hivatala (SFO) a helyzet súlyosbodását megelőzendő létrehozott egy forródrotót is, ahova a lakosság tehet bejelentéseket, amennyiben csalást vél felfedezni cégénél.

Címkék: