Túl hosszú nyár: ezer évig nyöghetjük a globális felmelegedést!

Pénzcentrum2009. január 27. 12:30

Az autók és erőművek által a levegőbe juttatott széndioxid káros hatásai még 1000 év múlva is visszaköszönnek majd a felszíni hőmérsékletekben és a tengerek vízszintjeiben.

Ha a széndioxid-kibocsátást teljesen le is állítjuk a következő 100 évben, a negatív hatásai akkor is megmaradnak, méghozzá emberi léptékkel felfoghatatlanul hosszú ideig. Egyes szigetek és partvonalak hosszú évszázadokra víz alá kerülnek és ott is maradnak - vélik a National Oceanic and Atmospheric Administration szakértői. Ha a kibocsátás tovább növekszik a XXI. században, úgy az óceánok és tengerek vízszintjének emelkedése akár 1000 évig is eltarthat. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 56 százalékos növekedése 40-100 centiméterrel emelheti meg a tengerek szintjét a következő évszázadok folyamán.

Ezzel párhuzamosan a szárazföldek elsivatagosodnak: kiszárad Észak-Afrika, Dél-Európa és az Egyesült Államok déli része. Más vidékeken megcsappan az ivóvíz mennyisége, gyakoribbak lesznek az erdőtüzek és csökkenni fog a megtermelhető táplálék mennyisége.

Címkék: