Kámforrá válhat a Praktiker nyeresége!

Pénzcentrum2009. január 8. 13:30

Az előzetes adatok alapján a Praktiker Holding a 2008-as üzleti évben 3,91 milliárd eurós nettó konszolidált forgalmat produkált, ez az előző évi rekordszinthez képest 1%-os csökkenést jelent.

A Praktiker majdnem teljesíteni tudta célját, ami az volt, hogy 2008-ban a csoport szintű forgalom egy számjegyű növekedést mutasson. 2008-ban a csoportszintű forgalmat erősen befolyásolta a németországi üzletmenet. Németországban a forgalom 6,9%-kal 2,67 milliárd euróra csökkent azt követően, hogy a cég úgy döntött felére csökkenti a 20%-os kedvezményt biztosító kampánynapokat.

A nemzetközi üzletmenetben a forgalom 14,6%-kal, 1,24 milliárd euróra növekedett a 2008-as évben. Ennek ellenére a kelet-európai valuták gyengülése az év utolsó néhány hónapjában lelassította a növekedés euróban kifejezett mértékét. Változatlan átváltási arányokat feltételezve a nemzetközi forgalom 16,3%-kal emelkedett volna. Az eredeti tervhez képest a kisebb mértékű növekedés tulajdonítható annak a körül-ménynek is, hogy Németországon kívül 2008-ban 15-20 áruház helyett csak 13 új nyílt.

Németországban a csökkenés az előző évhez képest 8% volt, a nemzetközi üzletmenetben 0,5%-os mínuszt jelentettek az év végén miután az első három negyedév pozitívan zárt. Ha a valutaárfolyamok stabilak ma-radtak volna az előző évhez viszonyított forgalom a nemzetközi üzletmenetben 0,6%-kal emelkedhetett volna, csoportszinten pedig csak 5,7-os lett volna a csökkenés.

Az év végén a Praktiker-csoport összesen 436 áruházat üzemeltetett (1 évvel korábban 425), ebből 336 Németországban (tavaly 337), és 100-at Németországon kívül (előző évben 88). Magyarországon a Praktiker 19 áruházat üzemeltet, miután 2008-ban üzletegységet nyitott Békéscsabán és Székesfehérváron.

Nemzetközi szinten a Praktiker-csoport a 4. negyedévben tovább növelte forgalmát. A 303 millió euró kö-rüli forgalom, amit a nemzetközi szegmens elért, 4,5%-os növekedésnek felel meg. Az év előző negyed-éveiben folyamatosan kétszámjegyű növekedési ütemet tapasztaltak. Ugyanez lett volna a helyzet, ha a valutaárfolyamok stabilak maradtak volna.

Az előző évhez képest a nemzetközi üzletmenetben 7,8%-os mínusz keletkezett euróban, helyi valutákban számolva pedig 3,4%-os a negyedik negyedéves csökkenés, ami azt is jelenti, hogy a pénzügyi év ezen szakaszában volt a leggyengébb a növekedés. De Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában a helyi valutában kifejezett forgalom stabil maradt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 4. negyedévben 6 új áruház nyílt Németországon kívül, 2 Romániában, 2 Ukrajnában és 2 Magyarorszá-gon. Nem sokkal az év vége előtt azonban egy áruház átmenetileg bezárt a lengyelországi Zabrze városában, ahol december 26-án éjjel tűz ütött ki. A fenti okok miatt a Praktiker csoportnak 2008 negyedik negyedévében nem sikerült növelnie a forgalmát az előző évhez képest.

Összességében ebben az időszakban a forgalom 893 millió euró volt, ami 1,2%-kal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában. Stabil valutaárfolyamok esetén azonban 0,5%-os növekedés lett volna tapasztalható. Az előző év hasonló időszakához képest a csökkenés 4,6% volt, de ez csak 3,3% lett volna stabil valutaárfolyamokat feltételezve.

Az, hogy az említett trendek, különösen a kelet-európai valutaárfolyamok változásai milyen hatással lesznek a profitra, az majd a végleges pénzügyi jelentés elkészülte után derülhet ki. A Praktiker-csoport végleges éves pénzügyi jelentését 2009. március 27-én teszi közzé.

Címkék: