Nem csak nyáron lehet vonzó a Balaton

Pénzcentrum2009. január 7. 09:15

Az elmúlt évhez képest az idén megduplázódott azoknak a programoknak a száma, amelyekkel januártól március végéig próbálnak vendégeket csábítani a magyar tenger partjára - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Sárosdy Pál, a Pegazus Idegenforgalmi és Utazásszervező Kft. ügyvezető igazgatója.

A különböző településeken immár közel 300 olyan időszakos, illetve alkalmi rendezvény lesz, amelyek lendületet adhatnak az évtizedek óta legkevesebb vendéget vonzó hónapoknak. A különböző zenés-táncos farsangi mulatságokon, koncerteken kívül több helyütt rendeznek utcabált, vásárt, borünnepet, szabadtéri ökörsütést és még sok minden mást. A programok jelentős részét az önkormányzatokkal közösen elsősorban szállodák és az idegenforgalomban érdekelt helyi vállalkozók szervezik.

A téli rendezvényeket a legnagyobb szállodák és fürdőt működtető cégek is támogatják, mivel egyre többen ismerik fel, hogy kihasználható a téli Balaton. Tálas Zoltán, a nyugat-balatoni régió kistérségi programmenedzsere kiemelte: arra törekedtek, hogy viszonylag kis költséggel sokak érdeklődésére számot tartó rendezvényeket szervezzenek.

Erre jó példa, hogy ha biztonságos vastagságúra hízik a jég, úgy tűnik, a legkisebb települések strandján is lesz biztonságos, kijelölt és felügyelt korcsolya- és hokipálya, s közösen várják a vendégeket a forralt bort, teát és lángost kínáló büfék. A korábbi években sok helyütt még ezt sem sikerült összehangolni. A nagyobb településeken már korcsolyakölcsönzésre is lesz mód.

Több vendéglő helyi, illetve térségbeli gazdák közreműködésével szervez disznóvágást és kinyitják a borospincéket is. Ezen felül a tó keleti medencéjében az egykor népszerű jégvitorlázást szeretnék ismét közkedveltté tenni, melynek érdekében tavaly óta tovább bővítették a "hajóparkot".

Címkék: