Leépítési hullámot jelentett be a Nike: rengeteg dolgozót rúgnak ki, ezzel indokolják

Pénzcentrum2024. március 1. 13:42

A Nike csütörtökön jelentette be, hogy teljes alkalmazotti létszámának körülbelül 2%-át, azaz több mint 1600 munkahelyet szüntet meg a kiadások csökkentése érdekében. A döntést cipők és sportcipők iránti kereslet gyengülésével indokolták - jelentette a Reuters.

A cég bejelentette, hogy leépíti munkaerőjének körülbelül 2%-át, ami több mint 1600 alkalmazottat jelenthet. A döntést a cég kiadásainak csökkentése érdekében hozták meg, mivel a kereslet esik a Nike termékei iránt. A magas albérletárak és kamatok miatt a vásárlók jelenleg kevesebbet költenek drágább termékekre, ez pedig nemcsak a Nike-t érinti, hanem más sportruházati márkákat is, például az Adidast. A cégek közlése szerint a kiskereskedők kevesebb megrendelést adnak le a termékeikre.

A Nike a következő három évben 2 milliárd dollárral csökkentené a kiadásait. A decemberben meghirdetett megtakarítási program olyan elemeket tartalmaz, mint bizonyos termékek kínálatának szűkítése, vagy a vezetői szintek lefaragása. A költségcsökkentési intézkedések várhatóan 400-450 millió dollárnyi kiadást jelentenek majd a cégnek a végkielígétes miatt. 2023 május 31-én körülbelül 83 700 alkalmazottja volt a Nikenak.

A létszámcsökkentéssel a cég arra is előre felkészül, ha a kereslet tovább gyengül, főként hogy a gazdasági hatásokon túl olyan újabb márkák, mint a Hoka és az On Holding futócipői, piaci részesedést vesznek el a Niketól. Neil Saunders, a GlobalData ügyvezető igazgatója szerint a Nike olyan területeken tervez befektetni, mint a futás piaca, hogy növelje a részesedését, viszont ehhez más területeken költségcsökkentésre van szükség.

A Wall Street Journal szerint az elbocsátások várhatóan már pénteken megkezdődnek és egy második fázisuk még a második negyedév végéig megtörténhet. A jelentés szerint ez érintheti az üzletekben és elosztóközpontokban dolgozókat, valamint az innovációs részleget is.

Címkék:
vállalkozás, cég, sport, kereskedelem, márka, leépítés, cipő, kereslet, vállalat, cégek, létszámleépítés, kínálat, ruházat, cégvezetés, cipőgyártás,